Rosa Luxemburg

“ Vardım, varım, var olacağım.”

Rosa Luxemburg

Rekin Teksoy’un unutulmaz eseri Rosa Luxemburg, Berlin’de okuma tiyatrosu olarak sahnelenmeye devam ediyor. Dezentrale Kulturarbeit Schöneberg Belediyesi’nden proje desteği alan Hayal Perdesi, Rekin Teksoy’un ustalıkla kaleme aldığı “Rosa Luxemburg” oyununu Almanca’ya kazandırarak Selin İşcan’ın rejisiyle ilk kez Berlin’de seyirciyle buluşturdu. Oyun Frankfurt Go-West Yaz Festivali’nde de sahnelenecek.

Rosa Luxemburg ve “Friedenau’dan Mektuplar…” 

Duayen yazar ve sinema eleştirmeni Rekin Teksoy’un 1996 yılında yazdığı “Rosa Luxemburg” oyunu, çevirmen ve oyuncu Sema Engin Edinsel tarafından ilk kez Almanca’ya çevrildi. 11 Haziran 2023 tarihinde,  aynı zamanda Rosa Luxemburg’un yıllarca yaşadığı semt olan Schöneberg’te okuma tiyatrosu olarak sahnelenen oyunda, karakterlere Hayal Kaya, Yekta Arman, Cem Sultan, Dilan GeZaza, Fatoş Yüksel ve Deniz Alan hayat veriyor. 

11 Haziran 2023 tarihinde Treff 62 e.V. salonunda saat 15:00’te Türkçe ve saat 19:00’da Almanca olarak seyirciyle buluşan “Rosa Luxemburg” Berlin’in ardından Almanya’nın diğer şehirlerinde de sahnelenmeye devam edecek.

Yazar Rekin Teksoy, ustalıkla yazdığı bu eserinde,  Rosa Luxemburg, Leo Jogiches, Karl Liebknecht, Rosi Wolfstein, Karl Kautsky ve Luise Kautsky gibi ölümsüz karakterlerin yanı sıra, işçiler, öğrenciler, öğretim görevlileri, ölüler korosu, polisler, din adamları ve daha pek çok karakterle bizleri karşılaştırarak dönemin ruhunu derinden yaşatıyor  . 

“Friedenau’dan Mektuplar…”
Paralel olarak, Treff 62’nin sergi odasında Rosa Luxemburg’un Friedenau Cranach Sokağı’nda yaşadığı dönemde yazdığı mektupların bir seçkisini görmek, mektupları Hayal Kaya’nın sesinden Almanca ve Türkçe olarak dinlemek mümkün… 

“Yakın tarihin en çalkantılı dönemlerinden yüzyılımızın başlangıç yıllarında, hem politik kararlılığı , sağduyusuyla, hem de kişisel dramıyla, sıradışı bir yaşam öyküsünün sahibiydi Rosa Luxemburg.

Rekin Teksoy

Oyundan Alıntıdır.

“Niçin  kavramı, yaşamın bütününü açıklanan bir kavram değil. Dünyada neden mavi kafalı arı kuşları var? Bilmiyorum. Ama onların varlığı bana sevinç veriyor. seviniyorum. Ve uzaktan gelen seslerini bir yaşama sevinci olarak algılıyorum.”

Rosa Luxemburg

Künye

  • Yazan: Rekin Teksoy
  • Çeviren: Sema Engin Edinsel
  • Proje tasarım & Reji: Selin İşcan
  • Müzik: Barış Manisa
  • Oyuncular: Hayal Kaya, Yekta Arman, Cem Sultan, Dilan GeZaza, Fatoş Yüksel ve Deniz Alan
  • Dış Ses: Selin İşcan, Selim Can Yalçın, Özgür Efe Özyeşilpınar
  • Ölüler Korosu, öğrenciler, gazeteciler, polisler: Elif Açıkgöz, Sena Aytan, Elif Kaya, Zeynep Şahin ve Seda İnce
  • Fotoğraflar: Şükrü Tokay, Selin İşcan
  • Afiş Tasarımı: Mehmet Üngör

Treff 62 e.V. Katzlerstraße 6, 10829 Berlin
11.06.2023, saat 15:00’te Türkçe (80’), saat 19:00’da Almanca (80’)

Ses Magazin Berlin: Oyuncu  ve sanat yönetmeni Yekta Arman‘in oyun ile ilgili görüşlerini aldık: ‘Rekin Teksoy‘un kaleme aldığı ve bir biyografik anlatım içinde yazılan çok anlamlı bir oyun ‘Rosa Luxemburg‘  çünkü kendi iç dinamiklerinin yanı sıra  aynı zamanda bir dönemin tarihsel yapısına da ışık tutuyor. O dönemdeki siyasi hareketlerin, görüşlerin ve düşüncelerin de bir yerde analizini yapıyor. Almanya‘daki politik yapılanmanın da tarihsel akışını gözler önüne sermekte. Bir kadın olarak o dönemdeki komünist, sosyalist ve sosyal demokrat yapılanmadaki olgulari  ve diğer önemli kişilerin de düşüncelerini gözler önüne seriyor ‘Rosa Luxemburg‘ oyunu. Yine bir kadın yönetmen, Selin İşcan, onun öldürüldüğü kent olan Berlin‘de sıra dışı bir okuma ve canlandırma akşamının yönetmeni olarak yepyeni bir çalışmaya imza attı. Öncelikle onunla ve birbirinden değerli sahne arkadaşlarımla birlikte böyle bir etkinlikte olmak beni hem mutlu etti hem de gururlandırdı. Hepsini tekrar yürekten kutluyorum.” Haber: Hüseyin İŞLEK