Hayal Perdesi

Hayal Perdesi, ulusal ve uluslararası toplulukların yaratıcı performanslarına, yeni, alternatif bir alan yaratmak amacıyla, 2013’te Hayal Kahvesi bünyesinde Selin İşcan’ın Genel Sanat Yönetmenliği’nde kuruldu. Hayal Perdesi Beyoğlu Sahnesi performansların niteliğine göre değişen sahne ve seyir düzeniyle 40 ile 150 kişi arasında seyirci kapasitesine sahipti. Triada Kilisesi’nin karşısında İstanbul Beyoğlu’nun kalbinde yer alan mekan,  2013 – 2017 yılları arasında – bulunduğu binanın satılmasıyla birlikte kapanana kadar – pek çok alternatif tiyatronun oyunlarına ev sahipliği yaptı. 

Sanat Yönetmeni Selin İşcan ve Avrupa’nın önemli yönetmenlerinden Aleksandar Popovski önderliğinde hayata geçen Hayal Perdesi’nin ilk yapımı, bir Boris Vian klasiği “İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz” ile ‘ilk’ prömiyerini 11 Mayıs 2014 yılında 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yaptı. “İmparatorluk Kuranlar”; Üsküp, Kıbrıs, İzmir, Ankara, Adana, Frankfurt, Berlin ve 68. 69.Edinburgh Fringe ve 51.Avignon Off Festivalleri’nde seyirciyle buluştu. 

2015 yılında çağdaş gösteri sanatları için etkili bir platform olan 68.Edinburgh Fringe Festivali programına kabul edilen Hayal Perdesi, Türkiye Tiyatrosu adına heyecan verici bir ‘ilk’e imza attı. “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz” İngilizce üst yazıyla Türkçe sahnelenen ilk oyun olarak 68.Edinburgh Fringe Festival tarihine geçti. Kırk dokuz ülkeden tiyatroların katıldığı festival süresince C Venues salonunda on dört kez sahnelendi. ‘Düşündürmede sınır tanımayan, kesinlikle görülmeye değer’ sözleriyle festivalin önemli yayınlarından BroadwayBaby ve ‘Bu yapım tarifsiz bir mükemmellik sunuyor’ başlığıyla Three Weeks Edinburgh’tan dört yıldız aldı. The List, The Scotsman, The Skinny, The Stage, 4 yıldızlı festival oyunları listelerinde İmparatorluk Kuranlar’ı 1.sırada tavsiye etti. 

Guardian Gazetesi yazarı Mark Lawson’un köşe yazısında “Festival, bize diğer kültürlerden örnekler sundu. Burada Hayal Perdesi’nin üst yazılı İmparatorluk Kuranlar prodüksiyonuna teşekkür etmeliyim” satırları dikkat çekti. 

Türkiye’de Selin İşcan, Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri’nde “En İyi Kadın Oyuncu”, A.Popovski 19. Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ödülünü aldı. 

68.Edinburgh Fringe Festivali’nde dikkat çeken yapım, Milano’da  “II Teatro Nudo Teresa Pomodoro Uluslararası Ödülleri”ne aday gösterildi. Ödül adayı 12 oyundan biri olarak Milano Tiyatro No’hma’da 2 ve 3 Mart 2016 tarihlerinde sahnelendi. 

Üç Kız Kardeş 

Hayal Perdesi’nin ikinci yapımı, İKSV İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı  “Üç Kız Kardeş”, prömiyerini 11 Mayıs’ta Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi’nde gerçekleştirdi. Anton Çehov’un “Üç Kız Kardeş” oyunundan uyarlanan yapım altı aylık bir ön çalışmanın ardından Türk, Makedon, İtalyan ve Hırvat sanatçıların bir araya gelmesi sonucu sahneye taşındı. Provalarına Zagreb Gavella Tiyatrosu’nda başladığımız , çok kültürlü bir buluşmanın ürünü olan yapım, İstanbul Tiyatro Festivali’nin ardından  07 -17 Temmuz’16 tarihlerinde 50.Avignon Off Festivali programında Tiyatro Tremplin’de sahnelendi. Ünlü Fransız dramaturg- eleştirmen Gilles Costaz’ın oyun hakkında kaleme aldığı eleştiri yazısında “Bu üç genç ve büyük yorumcu ( Selin İşcan, Özge Özder, Tuba Karabey) ile birlikte Aleksandar Popovski, mutsuzluk teması üstünden, nadir bir mutluluk sunan, fakir, vahşi ve becerikli bir tiyatro yapmış.” satırları dikkat çekti. 

Avignon ve Edinburgh 

4-28 TEMMUZ 2016 tarihlerinde iki yapımıyla ( İmparatorluk Kuranlar, Üç Kız Kardeş ) 51. Avignon Off Festivali’ne katılan Hayal Perdesi , aynı yıl 04-22 Ağustos 2016 tarihleri arasında İmparatorluk Kuranlar ile ikinci kez 69.Edinburgh Fringe Festivali’ne de katılarak , Avrupa’nın bu en önemli tiyatro festivallerinde üstüste 36 oyun ile festival seyircisiyle yapımlarını buluşturmuş oldu  . 

Tiyatro Hayal Perdesi, bundan sonraki projelerini de kültürler ve uluslararası bağlar kurarak hayata geçirmeyi hedefliyor.

“2013’te kurulan bir tiyatro, ilk 2 oyunuyla uluslararası festivallerde! Tüm benliğimle gurur duyuyorum.” Ece Saruhan – HaberTürk 

Türk Tiyatrosu teröre sahnede direniyor.” La Provence

“İstanbul’dan gelen bir tiyatro Edinburgh’ta başka bir tarih yazıyor. İmparatorluk Kuranlar Fringe tarihinde Türkçe oynanan ilk oyun.” The Times 

Hayal Perdesi’ne büyük bir bravo!  İmparatorluk Kuranlar muhteşem bir oyun!” Jean-Michel GAUTIER

“Tiyatroda büyük başarı: ‘Hayal Perdesi’ Boris Vian’ın oyunuyla Milano’da büyük ödüle aday gösterildi.” T24

“Üç Kız Kardeş” olağanüstü bir oyun. Hayal Perdesi yine eşine az rastlanır bir iş ortaya koyuyor. Bravo Aleksandar Popovski ! Gelecek sezonun en iddalı yapımını not edin.”  Tiyaronline, Yaşam Kaya 

“İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz sonrası takibe aldığım Hayal Perdesi, yine ismine yakışanı yaptı, hayalden bir perde koydu sahneye, önü, ardı sağı, solu hayal olan ve hayalleri sunmakla kalmayıp yeni hayalleri de teşvik eden… Ve tümüyle bambaşka bir hayale bürüyen en sağlam tiyatro metinlerini…” Funda Sarıcı – Ranini TV 

Ödüller ve Adaylıklar

2015 – Hayal Perdesi Afife Tiyatro Ödülleri – ‘Yılın En Başarılı Yönetmeni’ – Aleksandar Popovski,

2015 Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri – ‘Yılın Kadın Oyuncusu’ – Selin İşcan,  

2015 Türkan Kahramankaptan Özel Ödülleri – ‘En İyi Yapım’ – İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz

2016 Milano ‘Il Teatro Nudo Teresa Pomodoro’ Uluslararasası Ödül Adayı – (İtalya / Milano)

2016 – İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz oyunu ile – Frankfurt Türk Tiyatro Festivali ‘Onur Ödülü’

2019 Direklerarası Seyirci Ödülleri – Üç Kız Kardeş’i Beklerken – Hayal Perdesi Berlin

Hayal Perdesi Berlin

Yapımlar:

Warten auf Drei Schwestern – A.Çehov – Hayal Perdesi Berlin – 2018 – 2019 / Hayal Perdesi Berlin Ballhaus Prinzenalle ortak yapım – 2024 

Zbam! – Şirvan Akan – Hayal Perdesi Berlin  tak Theater Aufbau Kreuzberg ortak yapımı – 2020 / 2023 

Rosa Luxemburg -Rekin Teksoy – 2023 Hayal Perdesi Berlin *Dezentrale Kulturarbeit Tempelhof – Schöneberg Belediyesi desteğiyle